31 maj 2011

God förmiddag alla söta. 3 dagar kvar idag, känns inte klokt. Nyss var det ju typ 260 dagar kvar och man trodde aldrig det skulle bli sommar :)

Idag hade jag tänkt att bege mig in till stan för att uppsöka försäkringskassan. Fattar inte alls hur jag ska fylla i blanketten om föräldrapenning, dessutom behöver jag en ny lapp för jag skev fel på den förra *suck* Det är inte lätt det där. På min blankett står det exempelvis: 'Från vilket datum ska du studera...' Jag ska inte studera, jag ska ju vara ledig. Fattar inget. Förhoppningsvis är de snälla och hjälper mig.

Undrar vad man ska ta på dig idag. Det ser varmt ut, vilket betyder att mina fötter komma vilja vara jättetjocka om jag inte har stödstrumporna på mig. Stödstrumpor innebär dock att jag måste ha långa leggins på mig eftersom det inte är alltför vacker med kjol och svarta knästrumpor... Vilka dilemman :P Hoppas mina fötter återgår till sin normala storlek snart.

Ha en härlig dag i solen allihop.

♥♥♥


Dagens fråga

Fick en fråga angående bebisgissningen :)

Fråga: Vad är första priset om man gissar rätt då?

Svar: Hmm, ja det vet jag faktiskt inte. Har inte funderat på det, äran kanske :)? Ska fundera om/vad det blir något pris för den som gissat rätt.

♥♥♥

Vecka 40

Jaha, då har man alltså gått in i vecka 40. Det har gått fortare än vad jag trott men nu får bebis gärna titta fram :) 4 dagar kvar idag till bf men som mest kan det väl bli ungefär 21 dagar till... Usch, vad jobbigt! Snälla bebis kom nu på en gång!

Vecka 40 (39+0)Kroppen: Förlossningstidpunkten är nådd och värkarna kan nu förväntas att börja. Det är vanligt att man som förstagångsföderska går över 40 veckor, man anses inte vara överburen förrän efter vecka 42. Skulle det dröja längre övervakas fostret noga och man blir ofta igångsatt. Exakt vad som gör att förlossningen startar vet man inte. Det är troligen barnet som sätter i gång den. Många funderar över om det är möjligt att sätta i gång förlossningen själv genom att springa i trappor eller äta speciell mat. Det finns dock inget sätt att själv tvinga i gång förlossningen, utan barnet kommer när det är klart. Förlossningen sätts bara i gång på sjukhuset om det finns någon medicinsk anledning, till exempel att du har högt blodtryck. Trycket från barnets huvud mot livmoderhalsen kan påskynda förlossningsstarten. Trycket gör att det utsöndras oxytocin, ett hormon som signalerar till livmodern att den ska dra ihop sig. När livmodern drar ihop sig allt oftare och starkare, trycks barnets huvud ännu mer ner mot livmoderhalsen. Den ger efter så småningom och börjar öppna sig.
Det kan hända att trycket blir så stort att fosterhinnan riskerar att spricka, vilket gör att fostervatten börjar rinna ut. Kontakta då alltid förlossningsavdelningen för vidare information och omhändertagande. Om man mår bra och inte fått värkar än kan man få åka hem igen.

Barnet: Fostervatten byts ut var tredje timma och produceras på nytt ända tills barnet är fött. Om det däremot finns mekonium i vattnet kan det vara en signal om att barnet är stressat eller inte mår bra och då får man stanna kvar för att kunna övervaka barnet.
Barnet är redo att möta omvärlden, 92 procent av alla barn föds mellan vecka 38-42.

Jag: Nej, jag känner inte att något är på gång än. Lite sammandragningar men de gör inte ont eller nåt fortfarande. Fötterna fortsätter vara svullna om jag inte är duktig och sätter på mig stödstrumpor på morgonen, vilket jag inte alltid är. Kan inte andas ordentligt på nätterna, hur jag än ligger blir det som ett tryck över bröstet. Hjärtklappning får jag ganska ofta, tror det börjar bli lite trångt där inne i magen nu och bebisen trycker väl på allt som finns att komma åt. Ja, känner mig inte på topp helt enkelt men jag hoppas innerligt att jag får lön för mödan snart :)

Bebisgissningar :)

Ja, då har vi fått ihop en bunt med gissningar. Ska försöka uppdatera listan minst en gång per dag så vi kan hålla koll på hur det går. Ni som inte gissat än, det är inte försent att slänga iväg en kommentar här eller på facebook. Tar emot bidrag fram tills det händer något :)

Mia - 27 maj
Marie - 1 juni
Josefine - 3 juni
Mamma - 3 juni
Tessan - 3 juni, flicka
Andreas - 4 juni
Evelina - 5 juni
Angelica - 6 juni
Dan - 6 juni
Lasse - 6 juni
Susanne - 6 juni
Jessica - 7 juni runt kl 14, pojke
Ludwig (blivande pappan) - 7 juni
Anna - 9 juni
Lillemor - 12 juni
Anne - 13 juni
Emma H - 16 juni
Ellinor - 17 juni
Emma - 17 juni
Helen - 19 juni
Linda (jag) - 19 juni

Liten gissningslek

Ja, idag är det 8 dagar kvar till bf och jag har tråkigt så jag tänkte att det kunde vara kul om ni fick gissa när bebis vill titta ut :) Så lämna en kommentar och släng till med ett datum så får vi se vem som kommer närmast. En gissning/person, så inget fuskande här nu haha.

✩ Beräknat födelsedatum är alltså den 3 juni. ✩

Bjuder på lite bilder sålänge

Magen i vecka 37


Mina tjockisfötter


Isis vaktar barnvagnen


Venus har ockuperat det nya skötbordet


Snart ska vi åka och hämta våran nya bil, så kolla in senare så kanske jag har lagt upp en bild på den :) Det här är förresten inlägg nr 300 i min oerhört intressanta blogg :P

♥♥♥

Nedräkning...

Ja, som sagt idag är det alltså 10 dagar kvar till bf och jag är på dåligt humör :mad: Inte pga av något bebisrelaterat dock. Var och kollade på en lägenhet igår och tackade ja till den för den var väldigt fin men sen fick jag ett mail idag där det stod att vi inte fick den :( Så himla tråkigt, trodde verkligen vi skulle få den, hade jättemånga köpoäng men icke... Jaja, det dyker väl upp något annat men var bara så inställd på den här. Praktiskt hade det varit med för den låg i samma hus som vi bor nu så det hade inte varit långt att flytta.

Nej, om vi skulle prata om något gladare då, köpte en skötväska på Tradera förra  veckan och idag fick jag den äntligen.

Det är en Ju Ju Be BeTween och den är jättefin. Fick den för ungefär halva priset och den ser helt ny ut så bra deal enligt mig :) Här kan ni hitta fler Ju Ju Be väskor om det är någon annan som liksom jag hade svårt att hitta en snygg skötväska.

En annan kul nyhet är att vi köpt bil, yay! Vi ska hämta den på torsdag. Känns jätteskönt att inte behöva låna bil längre och nu när bebis snart dyker upp så är den väldigt välkommen. Det blev en ljusblå Audi A4 och ni får se bilder på den när den har fått komma hem :)

Nu ska jag äta lite lunch och så får jag se om jag är duktig och pluggar sen :P eller vad jag hittar på.

♥♥♥

Vecka 39

Vecka 39 (38+0)
Gud, vad fort tiden går. Vi är redan inne i vecka 39 och idag är det 10 dagar kvar till bf. Detta är iofs ingen säkerhet att förlita sig alltför mycket på, +- 14 dagar räknas som normalt så alltså kan jag gå till den 18 juni ungefär utan att det är något konstigt med det. Hoppas verkligen inte att bebisen bestämmer sig för att stanna så länge inne i magen. Vill ha ut den nu ju :)

Nåja, lite fakta:

Kroppen: Bestäm dig för att du är klar att föda ditt barn! Nu är du klar med förberedelser och du är redo. Känslomässigt känner man ofta blandade känslor, man är otålig samtidigt som man kan känna rampfeber.
Livmodertappen har i regel börjat mogna och mjukats upp för att underlätta förlossningsarbetet, i vissa fall försvinner den helt. Slemproppen kan lossna, men det är ingen garanti att förlossningen är på gång. Om den lossnar i tidigt skede kan den till och med återbildas. Slemproppen bildas i vecka fyra för att skydda ingången till livmoderhalsen. Den kan vara alltifrån genomskinlig i en geléaktig konsistens till brun-, röd- eller grönfärgad. Den kan även komma ut i små omgångar och vissa märker inte ens av den.

Barnet: Det duniga hår som hittills täckt barnets hud försvinner och hudens rynkor är utslätade. Barnets avföring "mekonium" som samlats i tarmarna består av en blandning av lanugohår, gallpigment, utsöndringar från matsmältningssystemet och celler från tarmväggen. Barnet förbereder sig att födas genom att samla på sig extra mycket energi för att klara sig under förlossningen och de första levnadsdygnen innan mjölkproduktionen kommit igång.

♥ Älskade farmor ♥

Idag har det inte varit en toppendag. Min älskade lilla farmor somnade in imorse efter en tids sjukdom. Saknar henne redan! Även fast hon var sjuk så kom det lite som en chock. Hon hade precis fått flytta till en nytt fint hem så vi hoppades nog allihop att hon skulle orka hålla sig kvar lite till.

Jag vet att hon har det bättre där hon är nu och äntligen får hon träffa farfar igen men det gör mig inte mindre sorgsen när jag tänker på henne. Jag vet att hon alltid kommer finnas vid min sida och vaka över mig och alla som hon älskade, dessutom tror jag att en del av henne kommer finnas i mitt barn.

Farmor, du kommer alltid leva vidare i våra hjärtan ♥ Jag älskar dig och jag kommer sakna dig så fruktansvärt mycket! Jag kommer aldrig att glömma dig!

 

Bild tagen den 12 april 2011

♥♥♥


Godmorgon

Hoppas alla har sovit gott. Det har jag för en gångs skull. Vaknade endast ett fåtal gånger och lyckades sen att sova till 9.30 ungefär - jätteskönt.

Idag skiner solen igen men det blåser massor så jag blir nog innesittande mestadelen av dagen. Har en massa skolarbeten som måste göras, det börjar verkligen bli stressigt nu. Får se om jag orkar ta mig till kören ikväll, det är inte alltid min kropp orkar med sådana utflykter längre men snart är det över :) Längtar efter att kunna böja mig ner, knyta skorna, gå långpromenader och massa mer saker.

Nu är det dags för frukost, håller på att hungra ihjäl.

♥♥♥

Vecka 38

Hej alla som väntar på updates om graviditeten :) Ingen bebis i sikte än sålänge, det dröjer nog ett tag till känns det som. Har lite sammandragningar men inga ordentliga förverkar (inte vad jag vet iaf) så bebis verkar trivas inne i magen och är nog inte redo att komma ut än. Fast jag är ganska redo, längtar efter bebisen och vill inget hellre än att gosa med den.

Jaja, fram tills det händer så bjuder jag på veckans magbild.
Gick in i vecka 38 i lördags och idag är det 17 dagar kvar till bf. Låter inte så långt men lovar att det känns som en evighet.

Vecka 38 (37+0)

Kroppen: Nu närmar sig förlossningen med stormsteg. Se till att du vet var din partner befinner sig och att du lätt kan få kontakt.
När barnets huvud har ställt in sig brukar det bli lite lättare för den blivande mamman att andas och äta igen eftersom det blir lite mer plats upptill i magen. Allt fler känner förvärkar. Det som skiljer förvärkar från sammandragningar är att värkarna oftare gör ont. Först blir magen hård, precis som tidigare, men efteråt kan en molande känsla finnas kvar. Smärtan sitter långt ner i magen eller ländryggen och påminner om mensvärk. Långt ifrån alla får dock någon förvarning om att förlossningen är på gång. När du väntar ditt första barn är det vanligast att barnet kommer efter beräknat datum. Är du omföderska föder du statistiskt sett nästa barn två till tre dagar tidigare.

Barnet: Nu är barnet helt fullgånget och navelsträngen är cirka 50 cm lång.

Jag: Bebisen ligger åt rätt håll och jag hoppas den stannar där. Har känt som lite ilningar ner i bäckenet ett par gånger men som sagt inga förverkar än. Känns verkligen inte som att förlossningen närmar sig med stormsteg som de så fint uttrycker det. Vill inte gå över tiden, det räcker gott och väl med de dagar som är kvar. Känner bebisen ganska ofta numera, det börjar nog bli trångt där inne :) Ett par gånger har h*n sparkat till något inne i mig så det gör ordentligt ont, det är lite häftigt.

Vecka 37

Oops, jag gjorde det igen - glömde uppdatera bloggen vid veckobytet, både den här veckan och veckan innan dess. Får skylla på att alla hormoner gör mig glömsk haha.

Den 7 maj gick jag in i vecka 37 så här kommer den veckans bild (har iaf kommit ihåg att ta bilderna :))

Vecka 37 (36+2)

Kroppen: Livmodern sjunker nu något och ger mer plats åt magen och lungorna. I gengäld kan trycket på urinblåsan bli starkare och man måste kanske kissa oftare. Barnmorskan mäter tillväxten och lyssnar på barnets hjärtljud. Normalkurvan för symfys-fundusmåttet ligger vid denna tidpunkt mellan 31-37.
Hos förstföderskor brukar huvudet snart fixera sig i bäckeningången. Ligger barnet med stjärten neråt kommer man att vilja göra ett försök att vända barnet. Hos omföderskor är det vanligt att huvudet förblir mer rörligt innan det slutligen fixeras.
Gå gärna igenom förlossningsbrevet du har skrivit med din barnmorska och gör en avstämning.

Barnet: Barnet fortsätter att lägga på sig hull, vikten kan variera mer nu, i början av den sista graviditetsmånaden är det vanligt att barnet väger omkring 2750 gram och huvudet är cirka nio centimeter i diameter. De resterande veckorna fram till födseln ökar vikten vanligtvis till 3000-3500 gram och barnets längd brukar hamna på mellan 47-50 centimeter. Av någon anledning brukar pojkar väga mer än flickor och det andra barnet likaså.

Källa är som vanligt Familjeliv.

Time for bed

Nehe, om det är dags att gå till sängs kanske. Blev någorlunda klar med portfolion men all litteratur fattas och vfu-delen. Hoppas på att jag kan få uppskov med att lämna in till nästa vecka. Kan ju ändå redovisa vad jag har gjort. Känns inget kul alls att inte vara helt klar men det är så det är, bara att stå ut med det. Jag hoppas verkligen att jag blir mer strukturerad nästa period och lyckas fixa allt som jag har släpandes efter mig.

Sov så gott och dröm sött.

♥♥♥

Sing a simple song

Vet inte om jag visat den här videon för er tidigare men den är så bra att den förtjänas att ses igen :) Blir alltid glad av att höra den här sången. Dansade till den nyss tillsammans med bebisen i magen hihiNi kan hitta videon via den här länken också. Kvalitén är lite bättre där.

Så ta en paus med vad du än håller på att göra för tillfället och dansa och sjung en stund :)

Vecka 36

Vecka 36 (35+5)


Kroppen:
Nu står livmodern i regel som högst och det kan kännas som om alla organ är ihoppressade till bristningsgränsen. Livmodern når ända upp till bröstbensspetsen.
Under hela graviditeten har säkert tankar runt förlossningen funnits mer eller mindre. Det känns säkert som om du har varit gravid bra länge nu och förlossningen börjar kännas allt mer aktuell. Vissa ser med spänning fram emot förlossningen medan andra har blandade känslor. Det är bra att ta reda på vad som händer under de olika skedena under förlossningen. Till exempel hur du kan hantera och möta smärtan och vilka smärtlindringsmetoder som finns att tillgå.
Det kan kännas skönt att ha en väska färdigpackad när det är dags att åka in till förlossningen. I den kan du packa saker som journal från barnmorskemottagningen, olja till massage, tjocka strumpor/tofflor, mjukisbyxor, tandborste och tandkräm, hårborste, hårsnoddar, tvål och schampo, amningsbehå och amningskupor, matsäck och kamera.

Barnet: Nu väger barnet mellan 2200-2500 gram och längden är ungefär 45 centimeter. Barnet kan börja röra sig mindre nu, de stora rörelserna ersätts ofta med små stötar från fötter och knän. Man kan få fin kontakt med barnet inne i magen, om man till exempel puttar lite på något som kan vara barnets fot kan man få en reaktion tillbaka. Kanske tar barnet bort foten för att sedan placera den på samma ställe igen.

Jag: Ja, mina fötter är svullna och det gör ont i mina handleder. Magen börjar vara ganska mycket i vägen, går in i saker, kan inte böja mig ner. Att ta på sig skorna är int världens lättaste uppgift längre. Ringarna kan jag inte få på mig, det känns lite tomt utan dem.

Men nu är det iaf bara 29 dagar kvar till beräknad förlossning. Hoppas hoppas hoppas att jag inte går över tiden men har inte börjat känna av något än. Har lite sammandragningar då och då men inte jätteofta. Börjar bli trött på att vara gravid...

Längtar efter våran bebis!

♥♥♥

En ny dag nalkas

Godmorgon alla fina där ute. Hoppas ni har sovit gott. Jag vaknade bara två gånger i natt så jag är ganska pigg :) Tillskillnad från igår när jag var uppe runt 4-5 gånger, det var inte lika kul. Har läst någonstans att kroppen förbereder sig på vad som komma skall med lite sömn och uppvaknanden mitt i natten. Tycker det borde vara så att kroppen vill få ut så mycket sömn som möjligt för att klara av de vakna nätterna sen. Men vi hoppas på att bebisen vill sova hela natten istället :P

Idag måste jag plugga, så enkelt är det. Gör jag inte det så kommer jag inte hinna klart med portfolion. Vill bli klar, orkar inte ha fler saker dragandes efter mig (jag vet att det är mitt eget fel).

Ser ut att bli lite finare väder idag, hoppas att snön håller sig borta till december nu.

Min webkamera bestämde sig för att inte fungera så istället för en bild på morgontrötta mig så får ni den här istället. Detta är vad jag ser när jag kollar ner mot mina fötter haha. Inga fötter så långt ögat kan nå. Det ska bli kul när jag faktiskt kan se hela mig igen och nå till ställen som jag inte nått till på flera månader :question:

Ha en härlig dag allihop. Nu ska jag äta frukost och sen sätta igång med läsandet.

♥♥♥

Seg

Jag är hemsk. Har inte gjort något vettigt idag. Nu har jag bara en dag på mig att läsa en massa böcker och skriva portfolion som ska redovisas på fredag *suck* på mig alltså.

Idag satt jag i morgonrock fram till typ 16. Skulle ha hoppat in i duschen efter frukosten men det var någon läcka på fjärrvärmenätet så det fanns inget varmvatten. Istället för att skippa duschen och fortsätta göra iordning mig hamnade jag framför datorn och tv:n och satt där i x antal timmar. Fick iaf tillbaka mitt varmvatten sen så jag kunde duscha men då var ju hela dagen bortkastad.

Vet inte vad det är med mig. Är bara så trött på allt just nu känns det som. Vill att bebisen ska komma så vi kan få mysa! Vill att det ska bli sommar och att skolan ska ta slut. Längtar...

Nu på kvällskvisten har jag åtminstone varit duktig och förberett alla grönsaker till kvällsmaten. Det är tänkt att det ska bli wok (utan frysta grönsaker för en gångs skull :)) Men är inte så pigg på att förbereda kycklingen så jag väntar på att sötnosen ska komma hem från klättringen så att han kan göra det. Kycklingen bara fastnar under mina naglar och det är ganska äckligt.

Magbilder från vecka 34 och vecka 35 ligger nu uppe på bloggen om ni inte sett det. Ni kan hitta inläggen HÄR och HÄR.

Bild från denna vecka är på väg, har bara inte orkat ta fram kameran :blush:

Nu kom älsklingen hem så jag antar att det är dags att fixa mat.

Godnatt och sov så gott.
♥♥♥

Vecka 35

Gick in i vecka 35 den 23 april. Samma vecka firade vi Ellinors födelsedag. Hon fyllde 23 år :) Grattis till henne! Dagen till ära var magen lite vårfin :)

Vecka 35 (34+4)

Bilden är tagen av min pappa.

Kroppen:
Nu ökar du snabbare i vikt, upp till drygt ett halvt kilo varje vecka. Av det går cirka 300 gram till barnet. Om du ökar väldigt mycket i vikt kan det bero på att du samlar på dig vätska. Det är oftast normalt men kan även vara ett av flera tecken på en komplikation. Mot slutet av graviditeten går du på fler besök hos barnmorskan för att till exempel upptäcka om blodtrycket stiger. Många får halsbränna, magen känns ofta full och det är svårt att hitta sköna ställningar på natten. Du får räkna med att vakna några gånger per natt för att kissa och vända dig i sängen.
Vid den här tiden gör barnmorskan en sammanfattning om hur din graviditet har varit. Du kan skriva ett förlossningsbrev där du skriver lite om dig själv och dina förväntningar på förlossningen, samt vilken form av stöd som du tror att du och din partner kommer att behöva.

Barnet: Fingernaglarna har nu vuxit ut helt och hållet på barnet. Barnets benmärg börjar producera röda blodkroppar. Du känner nu varje dag hur barnet rör på sig och det är inte ovanligt att du lagt märke till att ditt barn har en speciell dygnsrytm, som ofta fortsätter efter att barnet är fött.

Vecka 34

Kroppen: Under slutet av graviditeten är det vanligt att värkarna ändrar sig en aning, ibland kan det kännas som om lungorna trycks uppåt och man får svårt att andas för en stund. Det kan vara svårt att skilja förvärkarna från riktiga värkar. De kan komma tätt och upplevas som intensiva, ett sätt att särskilja dem är att ta ett varmt bad, det får förvärkar att avta medan riktiga värkar fortsätter.
Många börjar fundera allt mer på förlossningen. Det är vanligt att man är orolig för att något ska hända. Du kan vara orolig för att du har mått ”för bra” och tänka att ”det får inte vara så här lätt”. Eller så tänker du motsatsen, ”allt har varit så jobbigt, det kanske inte är meningen att jag ska få vara glad”. Det är vanligt och helt normalt. Även som partner kan man ha många funderingar. Det är svårt att förbereda sig på att vara ett bra stöd när man inte vet vad som väntar. En del blivande pappor eller partners kan uppleva tanken på förlossningen som skrämmande.

Barnet: Barnet är väl medveten om förvärkarna, men det tycks inte vara obehagligt på något sätt. Huden har antagit en mer rosa ton genom inlagring av underhudsfett, vid denna tidpunkt kan barnet utan vidare överleva utanför livmodern. Nu reagerar barnet olika på mammas, pappas/partners samt främmande personers röster.

Vecka 34 (33+0)

I vecka 34 var magen på äventyr i Stockholm för att kolla på Jeff Dunham :) Det var fruktansvärt roligt! Kanske kommer mer om det i ett annat inlägg.

♥♥♥

Ont i magen

Jag har ont i magen. Känner mig stressad och vet inte alls vad jag ska göra. Mycket som ska hinnas med just nu men det känns som att jag inte hinenr med. Vill bara kunna ta det lugnt och inte behöva göra någonting fram tills bebisen tittar ut.

I helgen är det dags för NSSS. Jag orkar inte (eller min kropp orkar inte) vara med, tycker de är så fruktansvärt tråkigt. Har sett fram emot det här jättelänge men vet inte om jag orkar utsätta mig själv för det. Försöker hela tiden komma på lösningar så jag kan vara med litegrann men det känns inte lika roligt som att vara med på allt. Så nu vet jag inte om jag ska hoppa över alltihop och bara gå dit och kolla på galakonserten eller om jag ska försöka vara med på lite av aktiviteterna. Suck... Måste bestämma mig fort oxå eftersom det inte direkt är så många dagar kvar. Vet inte vad jag ska göra.

Stressad över skolan. Böcker ska läsas och portfolio ska skrivas. Har fortfarande tre uppgifter hängade efter mig men känner mig orkeslös. Sitter bara här hemma och får dåligt samvete över att jag inte gör något vettigt.

Stressad över att jag inte uppdaterat med magbilder här på bloggen. Bilderna ligger på telefonen och jag vet inte hur man får över dem till datorn. Blogg.se borde ha en an app så man kan blogga från telefonen lättare.

Stressad över att vi fortfarande inte har införskaffat allt till bebisens ankomst. Blä på allt helt enkelt.

RSS 2.0