Vecka 27

Hej på er.

Hoppas ni har haft en härlig helg. Jag skulle ha skrivit men får sitta med det efter det här inlägget annars kommer morgondagen bli fruktansvärt stressig. Har stämrep på kvällen men måste nog skippa det för att hinna skriva klart. Får se imorgon hur jag ligger till.

Igår gick vi ju iaf in i vecka 27 så jag tänkte ni förtjänade en liten magbild :) Vet inte om jag tycker magen växer så mycket men det kanske svårt att märka när man ser den varenda dag. Idag är det bara 96 dagar kvar... Känns jättekonstigt.

Vecka 27 (26+1)

Kroppen: Livmodern har vuxit och dess översta del finns nu en bit ovanför naveln. För många fortsätter brösten att vara spända och lite ömma under hela graviditeten och det kan rinna lite vätska från dem. Extra fett lagras i brösten och dess körtlar växer.
Många kvinnor blir andfådda, då de fått en ökad blodmängd i kroppen.
Man kan sova lite oroligt på nätterna när man har kommit en bit in på graviditeten, ofta störs man av att man måste gå upp och kissa. Många upplever också att de drömmer mer nu, ofta om förlossningen eller om barnet. Det är troligen kroppens sätt att förbereda sig mentalt, man kanske inte drömmer mer, men eftersom man vaknar oftare så kan det vara så att man kommer ihåg drömmarna bättre.

Barnet: Musklerna på armar och ben blir starkare och ibland kan barnet få in en riktig fullträff mot revbenen eller mot urinblåsan, vilket kan göra ont.
Nu har barnet stora chanser att klara sig om det föds för tidigt, men varje vecka, och även dagar, gör stor skillnad. Barnet väger mellan 900 gram och ett kilo. Om det skulle födas kan det andas luft och tarmarna klarar av att ta emot modersmjölk.

Förlossningsförberedelse:
För att ha gott om tid att mentalt och fysiskt förbereda sig inför förlossningen är det bra att boka en kurs nu. Det finns mycket att välja på, till exempel yoga, vattenträning eller profylax. Innan ni väljer kurs så prata med din partner om vad ni behöver och vill ha. Profylax fokuserar till exempel mycket på partnerns roll medan yoga kan vara bra fysisk träning.

(Källa: Familjeliv)

♥♥♥

Dagarna går fort...fast ändå inte

God kväll mina sötnosar!

Nu är det bara 99 dagar kvar till beräknad förlossning! Det låter så himla lite men det känns ganska långt. Tror det är för att det känns som att våren och sommaren aldrig kommer men nu är det förhoppningsvis inte allt för långt kvar tills det blir iaf lite varmare. Behöver inte ordentlig sommarvärme på en gång men lite plusgrader och känslan av värmande sol och att våren är på intågande skulle jag gärna ta.

Jaha, undrar vad jag lovat att berätta om men som jag glömt bort... Ni får lämna en kommentar och berätta för mig för jag kommer inte ihåg haha. Har blivit så himla disträ och virrig, förstår mig inte på mig själv längre. I veckan t ex så trodde jag att Venus smitit ut när jag skulle till skolan. Såg ingenting men när jag väl fick tanken i huvudet försvann den inte. Var tvungen att ringa älsklingen så fick han springa hem och kolla. Venus hade inte smitit :blush:

Idag skulle jag i vanlig ordning ha pluggat men kom aldrig igång. Har en portfolio att skriva ihop med inlämning på tisdag. Har än så länge inte gjort ett dugg på den men men, det ordnar sig nog. Har iaf läst lite, rätt stolt över den insatsen. Måste ta mig till universitetet och lämna tillbaka en försenad bok men finner det svårt att motivera mig till att åka dit när jag inte har ngt annat där att göra. Får se om jag lyckas imorgon med mina bravader.

Den här veckan har gått fort. Redan fredag imorgon. Förstår inte vart dagarna tar vägen ibland (särskilt inte när det känns som att tiden ändå går hur sakta som helst). Imorgon blir det, förutom pluggande, spelkväll. Blir nog roligt.

Nej, nu kom sötnosen hem så nu ska vi laga lite kvällsmat. Det blir hemmagjorda hamburgare, namnam :)

Glöm inte bort att lämna en kommentar och berätta vad jag glömt skriva om eller om ni har något ni tycker jag borde skriva om som jag inte alls tänkt på.

Godnatt och sov så gott.

♥♥♥

Vecka 25 & 26

Hej alla.

Idag är det veckobyte och jag skriver faktiskt på rätt dag :) Ledsen att jag glömde lägga upp en bild på magen förra veckan, ni får dubbelt upp idag istället.

Mer uppdateringar om vardagen kommer snart. Ska iväg ikväll och se på spex så jag hinner inte skriva så mycket just nu.

Vecka 25 (24+6)

Kroppen: Placeringen av livmodern är vid denna tidpunkt ungefär 2-3 fingerbredder ovanför naveln. Barnmorskan mäter magens mått på ett speciellt sätt som kallas symfys-fundus mått. Man mäter det från blygdbenets topp upp till livmoderns övre del. Siffran skrivs upp och bildar sedan en alldeles egen tillväxtkurva. Vid den här tidpunkten är det vanligt att man får höra barnets hjärtljud på barnmorskemottagningen för första gången, genom en apparat som gör att ljudet hörs i hela rummet. Barnets puls ligger omkring 150 och hjärtljudet låter som en galopperande häst. Man mäter även sitthöjden på barnet, genom att mäta avståndet och blygbenet och övre delen av livmodern.
Om du oroar dig inför förlossningen är det dags att börja fundera över hur du kan förbereda dig och vilken hjälp du vill ha. Som partner till en gravid kvinna börjar graviditeten också bli mer påtaglig. Vissa kan känna av liknande symtom som kvinnan har haft, till exempel illamående och viktuppgång.
Blivande föräldrar kan börja fundera över om man vill gå någon föräldrakurs och eventuellt anmäla sig till det.

Barnet: De flesta av barnets organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och barnet kan nu överleva om det skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade och barnet kan knyta sina händer och få tag på sina fötter.

Vecka 26 (25+0)

Kroppen: Det är vanligt att man får häftig kramp i till exempel vaderna när man är gravid, ofta när man sover. Undvik att sträcka på tårna. Om man trots allt känner en begynnande kramp kan man motverka det genom att vinkla foten uppåt eller trycka den mot fotändan av sänggaveln. Det är inte ovanligt att du får ryggproblem och måste vila mer. Be din partner om massage, avlasta genom att ligga på golvet med underbenen på en stol.

Barnet: Nu är barnets hud lite tjockare och inte lika genomskinlig längre, skelettet hårdnar alltmer och lungorna utvecklas. Barnet kan nu öppna och stänga sina ögon. Huden är ganska röd och skrynklig men skyddas av vernix-lagret.

♥♥♥


Lite graviditetsfakta :)

Efter att ha fått kommentarer angående min viktökning så tänkte jag skriva ihop ett litet faktainlägg angående detta:


Man ska minnas att varje kvinna är unik och viktökningen till en stor del även bero på vilken utgångsvikt man hade.

En viktökning på 10-15 kilo räknas som normal, men stora variationer förekommer och det finns kvinnor som bara ökar ett par kg (kanske pga högre utgångsvikt) likaväl som det finns kvinnor som går upp 25-30 kg.

Om du har ett BMI som är... » …19.8 till 26 ska du gå upp mellan 11,5 och 18 kilo

En normal viktuppgång under en graviditet är allt mellan 6 och 22 kilo, "medelföderskan" väger 14.7 kilo mer vid förlossningen än vid inskrivningen. Håller man sig inom dessa ramar har man oftast inga problem att nå sin startvikt inom 6-9 månader efter förlossningen. Men många går upp mycket mer än 22 kilo, lite beroende på olika fysiska faktorer (kroppsbyggnad, längd etc) men också på hur man mår under graviditeten. Har man tidigt fått bäckenbesvär har säkerligen motionen blivit lidande och viktökningen blivit större, ett extremt illamående kan göra att modern vill småäta konstant vilket givetvis också påverkar vikten. Det mesta är ändå normalt!

(Den här informationen kommer från diverse graviditetssidor på internet som Babycenter, Niomånader, Bli mamma, Min bebis, Growing people)

Håll till godo :)

Vecka 24

Mina veckobyten är egentligen på lördagar men jag har en förmåga att glömma bort att blogga på precisa dagar så ni får bild idag istället :)

Vecka 24 (23+0)

Kroppen: Om du hittills inte funderat så mycket över det här med att vänta barn, blir det mer uppenbart nu när magen blir större. Du har nu gått upp 5–7 kilo, vissa ännu mer. Det är vanligt med ryggproblem, till exempel att du känner dig trött eller har ont i svanken. Foglossning är en annan vanlig åkomma under graviditeten. Det beror på att brosket i fogarna som håller ihop bäckenbenen luckras upp något av graviditetshormonerna för att ge plats åt barnet när det sedan ska födas. Man blir överrörlig i bäckenlederna och kan få smärta och inflammation när bäckenbenen gnider mot varandra. Skulle det drabba dig får du försöka ta det lugnare och anpassa dig till vad kroppen klarar av. Efter förlossningen är det extra viktigt att inte belasta bäckenet för mycket genom att till exempel bära tungt, på så sätt kan fogarna läka. Man kan känna av hur livmodern drar ihop sig och blir stel ibland, så kallade förvärkar, livmodern tränar på detta sätt upp sig inför förlossningen. Ibland kan vibrationer eller gropigt underlag från när man åker bil framkalla förvärkar, men det är helt naturligt.

Barnet: Vikten har ökat markant på senare tid och barnet väger nu runt 600 gram och är cirka 30 centimeter långt. Barnet ska de resterande veckorna femdubbla sin vikt. Nu utvecklas svettkörtlar, men huden är fortfarande så pass tunn med bara lite fett så det ljumna vattnet är perfekt. Naglar på både fingrar och tår börjar växa ut.

(Informationen tagen från Familjeliv)

Hur står det till med mig då? Jodå, det är rätt okej. Har gått upp ungefär 8-9 kg (det beror på vilken dag det är :)) Har inga direkta ryggproblem men däremot så kan jag få djävulskt ont från skinkan och ner i höften. Känns ungefär som någon nerv kommer i kläm. Gör fruktansvärt ont och jag kan inte röra mig då knappt, måste stå stilla på ett ställe, funkar inte att ligga eller sitta då. Som tur är kommer inte de anfallen så ofta längre. De har faktiskt hållt sig borta nästan hela tiden sen vi kom hem från Thailand. Himla skönt måste jag säga. Vill inte gärna få tillbaka det.

Imorgon ska jag till barnmorskan men ärligt talat vet jag inte vad jag ska göra där. Ska kanske försöka leta reda på den informationsfoldern jag fick i början. Där står det vad man gör på de olika besöken. Får uppdatera er efter morgondagen om vad besöket gick ut på.

117 dagar kvar till beräknad förlossning
♥♥♥

RSS 2.0