Fredagskväll

Godkväll sötisar.

Har precis uppdaterat med en magbild och jag tänkte att medans jag ändå satt här så kunde jag skriva ett vanligt inlägg oxå, en liten veckouppdatering. Effektivt ska det vara :)

I måndags var jag och älsklingen på en storföreläsning om förlossningen. Det var väldigt intressant och de som höll i det var roliga och gjorde det hela väldigt kul att lyssna på. Det var skönt att få lite information om vad som händer när man kommer upp till förlossningen. Känner mig inte helt vilsen längre.

I tisdags köpte vi en ny telefon till mig :) Hade haft min förra i ungefär 3 år och den uppförde sig inte alltid så det var välkommet att få ngt nytt. Det blev en iPhone 4 och jag är jättenöjd med den! Ville egentligen vänta på nästa generation men de har skjutit upp releasen så mycket på den så jag orkade inte helt enkelt. Tycker massa om min nya telefon och appar är hur kul som helst ju. Har hittat en massa onödiga saker som jag bara måste ha haha. Gillar att det är så lätt att ladda upp bilder på nätet så nu kanske jag börjar mobilblogga mer. Skulle vara trevligt om blogg.se kunde göra klart sin app så det blev lättare att blogga och lägga upp bilder här oxå. Har ju inte alltid med mig min netbook och det är kul om man bara vill skriva ngt litet.

I onsdags så hade vi lektion med en klass 3 inne i stan. Det var en slags tipspromenad runt Domkyrkan men med olika uppgifter som skulle genomföras. Det var kul men usch vad trött jag var efteråt. Somnade i soffan så fort jag kom hem.

Igår hade vi praktiskt ledarskap i skolan men jag var tvungen att sitta hela lektionen. Hade så ont i fötterna att jag knappt kunde gå ordentligt. Kände mig rikigt gnällig då. Men det var bra att sitta och kolla hur de andra agerade. Man såg mycket som man kanske skulle ha missat om man varit mitt inne i övningen.

Idag har jag varit ledig. Sov dåligt och vaknade tidigt men trots det så tog det ganska många timmar innan jag gjorde något produktivt (har egentligen inte gjort ngt vettigt än men typ klädde på mig och sånt :)) Älsken är iväg på födelsedagsfest eller nåt i den stilen så jag har haft kvällen för mig själv. Beställde pizza från onlinepizza eftersom jag inte hade orkat gå bort till centrumet (usch vad negativ jag låter).

Imorgon hoppas jag fötterna mår bättre för då ska vi nämligen till Stockholm för att se på Jeff Dunham. Vi stannar över natten och vi ska sova på hotell. Ska bli mysigt. Har inte bott på hotell sen vår bröllopsnatt.


Nu har jag tänkt att dricka upp min CocaCola Cherry och sen hoppa (läs; gå väldigt sakta och vankande) i säng så jag orkar med morgondagen. Hoppas jag kan sova ordentligt i natt men det är svårt när man vaknar och är kissnödig hela tiden ;)

Godnatt sötmänniskor.

♥♥♥

Vecka 33

Förra lördagen gick jag in i vecka 33 och dagarna har gått så fort sen dess att jag inte hunnit/kommit ihåg att lägga upp nya magbilder. Men ni känner ju mig vid det här laget och vet att jag inte alltid uppdaterar på rätt dag haha. Bilden är dock tagen på bytesdagen så det är ju iaf något haha.

Vecka 33 (32+0)

Kroppen: Trots att magen är stor är det bra att försöka hålla i gång musklerna så gott det går. Promenader, simning och yoga för gravida brukar kännas bra. Vissa kan inte vara aktiva på grund av olika besvär – för att inte gå upp för mycket i vikt kan man kompensera bristen på motion med att inte äta mer än vanligt. Graviditeten gör att du behöver ungefär 300 kalorier extra per dag. Det motsvaras av ett mellanmål med till exempel en tallrik filmjölk med lite flingor, en smörgås och ett äpple. Ju tyngre du blir desto vanligare är det att fötter och ben svullnar. Ligg gärna med benen högt en stund och använd stödstrumpor hela dagen. Det är bra att sätta på stödstrumporna redan innan du kliver ur sängen. Ett bad kan hjälpa.

Barnet: Barnet ökar snabbt i vikt och väger drygt två kilo. Om det skulle födas nu behöver det lite andningshjälp, värme och hjälp med att få i sig mjölk under några veckors tid. Det finns inte längre så mycket utrymme för barnet att vända sig i livmodern, barnet ställer därför slutgiltigt in sig i förlossningsställning. Vanligast är att barnet vänder sig med huvudet neråt. Tre-fyra procent förblir kvar i sätesställning.

Jag: Jag tycker inte jag har klagat så hemskt mycket under den här graviditeten men nu börjar det bli jobbigt. Mina fötter är konstant svullna och värker. Kan inte gå långa sträckor och jag känner mig lite som en elefant. Mina handleder värker och det har börjat röra sig uppåt händerna och satt sig i knogarna oxå. Dessutom har även fingrarna svullnat så ringarna är inte det lättaste att få på och av sig. Något trevligt är att jag känner bebisen ganska mycket :) Det är häftigt!

Imorgon går jag in i vecka 34. Ska försöka komma ihåg att ta lite bilder då men vi ska till Sthlm så det kan glömmas bort. Vi får se helt enkelt.

Sov så gott alla söta.

♥♥♥


Dagens fråga

Nu har jag två nya frågor. Har du känt sparkar nu? Du har inte skrivit något om det. Hur har du gjort designen på din blogg? Kram!

Svar:
Vad roligt det är när ni frågar saker (även fast jag är ganska seg på att svara :)). Jag har känt sparkar ett tag. Kommer inte riktigt ihåg när det började men det var ganska sent. Kanske runt vecka 25 eller nåt sånt. Nu känns det dock inte som sparkar längre, det mer buffar omkring en massa. Svårt att förklara. Lite läskigt men jättehäftigt. Älsklingen har oxå känt bebisen.

Designen på bloggen har jag gjort tillsammans med älsklingen. Han har programmerat allt och fixat för sånt kan inte jag alls. Headern är gjord i photoshop. Den lyckades jag faktiskt att göra själv och även om det kanske inte verkar som mycket så är jag stolt över det. Teckensnitt och sånna saker har jag ändrat i den mall som finns på sidan.

Hoppas du fick svar på dina frågor :)

♥♥♥

Måndag

Hej på er.

Hoppas ni har haft en bra helg. Jag sjöng hela lördagen och igår gjorde jag inte särskilt mycket. Hade tänkt att skriva lite men det blev inte av. Gick ut och gick med älsklingen när han kom hem från att ha varit och dykt. Jättskönt ute var det, även när det blev lite senare.

Ska alldeles strax iväg till skolan för en estetisk eftermiddag. Det skulle vara mer praktiskt idag så hoppas vi får göra ngt roligt. Efter skolan ska jag ner på stan och kolla på ny telefon. Är sugen på en ny nu. Ikväll blir det förlossningsföreläsning på sjukhuset. Hörde att det skulle vara roligt så ser fram emot det. Lovar att uppdatera om det (men kanske inte ikväll, bara så ni vet :)) Det kommer även komma upp ett inlägg med nya magbilder, måste bara ladda in bilderna i datorn.

♥♥♥


8 april 2011

Vad fort den här dagen har gått, hela veckan har gått fort faktiskt. Inte för att det gör mig så mycket. Vill gärna att tiden ska gå så att det blir juni snart :)

Idag har jag varit i skolan. Var jättepigg när jag åkte hemifrån imorse men sen blev jag bara tröttare ju längre dagen fortskred. Somnade i soffan när jag kom hem och vaknade för en stund sen. Älsklingen har åkt i iväg på spelkväll och jag har kvällen för mig själv. Ska upp tidigt imorgon så jag kände att jag inte orkade följa med eftersom spelkvällarna oftast brukar dra ut på tiden.

Imorgon är det alltså dags för terminens kördag. Den känns väldigt nödvändig just nu för det är mycket som inte sitter till NSSS. Hoppas rösten är bättre så jag får ut något av dagen oxå, så himla tråkigt när rösten inte fungerar som den ska.

Nu ska jag fundera ut vad jag vill äta ikväll. Börjar bli hungrig nu så det får nog bli ngt snabbt som pizza eller nåt i den stilen.

Ha en härlig fredagskväll allihop.

♥♥♥

Godkväll.

Himla vad svårt det är att komma igång med skrivandet igen efter att ha haft ett så långt uppehåll. Känns så krystat på något sätt att försöka skriva något intressant när det inte har hänt särskilt mycket. Idag har iaf mina systrar varit här och ätit. Det var trevligt.

Jag invigde vår nya Le Creuset-gryta med en god köttgryta :)

Så här fin är våran nya gryta. Frågan är bara vart jag ska förvara den, det är rätt trångt överallt...

Annars har jag inte gjort så mycket spännande idag. Varit på två föreläsningar, hämtat ut reserverade böcker och städat litegrann. Ena föreläsningen handlade om konflikthantering och den var väldigt intressant. Det är svårt att veta hur man löser en konflikt på bästa sätt och det är i de situationerna jag är glad att jag ska bli förskollärare. Barnen är oftast lite mer lätthanterliga i den åldern. Om inte annat så är de lätta att bära iväg :)

Imorgon blir det en till heldag i skolan. Ska skriva planering till en lektion vi ska hålla i och sen har vi estetisk halvdag på eftermiddagen. Ska bli kul att se vad det innebär.

Nu ska jag ta reda på om Evelina har kommit hem, för hon har inte hört av sig och sen ska jag hoppa i säng.

Godnatt och sov så gott.

♥♥♥


Vecka 32

Sådär, då har jag äntligen tagit bilder på veckans mage. Håll till godo :)

Vecka 32 (31+4)


Kroppen: Man kan lätt bli andfådd när man gör något ansträngande trots att lungkapaciteten har ökat. Att man blir andfådd är helt normalt, barnet får lika mycket syre oavsett hur flåsig man känner sig. I slutet av graviditeten kan trycket på pulsådern bli för stort om man ligger på rygg, vilket kan göra att både du och barnet mår illa. Barnmorskan brukar därför rekommendera att man ligger på sidan när man ska sova. Det brukar även vara den ställning som känns bäst, det kan vara skönt att ha en kudde som stöder upp den tunga magen lite.
I vissa landsting görs ett extra ultraljud i vecka 32 för att kontrollera att barnet växer som det ska.

Barnet: Vid den här tidpunkten väger barnet cirka 1500 gram och är ungefär 40 centimeter långt. Nu har barnet något bättre kontroll över sin kroppstemperatur. Lungorna är färdiga och barnet ligger nu och tränar dem genom att andas ner fostervatten i dem, ofta med hicka som följd. Tånaglarna växer allt mer. Barnets sparkar blir nu mer som kraftiga knuffar och man kan lätt särskilja olika kroppsdelar från varandra. Ibland kan man kanske känna något spetsigt som rör sig hastigt tvärs över hela magen, det kan vara ett knä eller en fot. Genom att barnet hickar kan man också få en uppfattning åt vilket håll barnet är vinklat, hickningarna känns som mest från barnets rygg.

Källa: Familjeliv

Jag: Ja, konditionen är ju inte vad den en gång var. Fast jag tror det har med att göra att jag inte tränat på år och dar. Borde verkligen komma iväg och simma lite. Det är lite jobbigt att ligga på rygg ibland, då trycker det på lungorna och det blir svårt att andas men jag mår inte illa. Har lite foglossning som gör sig gällande då och då men tack och lov är det inte ihållande i längre perioder.

Var hos barnmorskan igår och mätte magen och lyssnade på hjärtat. Allt såg bra ut. Livmodern hade växt 3 cm sen förra besöket och ligger nu på 29 cm. Hon hade lite svårt att hitta hjärtljuden men tillslut gick det (har nog en envis liten krabat där inne :))

Nästa gång jag ska dit är i vecka 35, då är det inte långt kvar ♥

♥♥♥


Dagens fråga

Dagens fråga: När jag läste dina inlägg ploppade en fråga upp; "sittning" -vad menas med det? Är det någon typ av fest??

Kul med rolig uppdatering & fina bilder :)

Kram /Tessan

Svar:
Vad kul att du läser min blogg Tessan :) Hoppas allt är bra med dig och din familj. En sittning är en middag+fest i studentsammanhang. Man äter god mat, sjunger och har det allmänt trevligt. När vi har sittning med LiHtösen (kören som sjunger i) så brukar vi ha ett tema så man får klä ut sig. Blir lite extra roligt då. Vi har bland annat haft teman som cocktail, rock, godis, sagor, pensionär och 80-tal.

Vill bli frisk

Jag är trött på den här förkylningen nu. Det här är fjärde veckan den sitter i. Det har visserligen blivit bättre men det är jobbigt när man inte blir helt frisk. Är täppt i näsan och rösten är inte helt återställd än *suck*.

Valde att hoppa över körrepet idag så jag ska orka med kördagen på lördag. Märkte förra veckan att jag inte kunde sjunga alls på vissa partier så tyckte inte det var så bra att gå idag. Istället har jag varit duktig och plockat ur och i diskmaskinen. Har planerat kvällsmat oxå :) Entrecote med pasta och bearnaissås blir det.

Är förresten sugen på att köpa en ny mobiltelefon. Har haft min i över två år och den börjar bli helknäpp. Vill ha en iPhone 4. Skulle egentligen väntat på nästa generation men det verkar som att utgivningen har blivit uppskjuten till hösten och så länge orkar jag inte vänta. Vet dock inte om jag ska köpa med abonnemang eller utan... Får fundera på det. Någon av er som har en iPhone 4 och kan berätta om ni är nöjda med den eller inte?

Nej, om jag skulle ta och fota magen så jag inte missar den här veckan :)

♥♥♥

Svar på frågor

Jag frågade för ett tag sen er läsare om det var något ni tyckte jag skulle skriva om eller om ni hade några frågor. Fick in ett par stycken som jag tänkte jag skulle svara på nu.

Har ni bestämt namn till bebben än?

Nej, det har vi inte gjort. Vi har lite förslag men vi känner att vi inte vill bestämma ett namn i förväg. Namnet kanske inte alls passar den lilla person som kommer ut så vi väntar helt enkelt med namn tills vi vet vem den här lilla personen är. Dock kan jag ju säga att det är mycket lättare att komma på tjejnamn :)

Vad säger din man om att bli pappa?

Han säger att det är jättekul och spännande :)

Har ni fått lyssna på hjärtljuden?

Ja, det har vi fått göra. Första gången var i vecka 25 eller nåt sånt och andra gången i vecka 29. Andra gången var älsklingen med och lyssnade oxå. Lät ungeäfr som någon gick med klackskor på ett parkettgolv. Det var häftigt men lite overkligt. Ska till barnmorskan imorgon (vecka 32) och lyssna igen + göra lite andra prover.

Har ni någon känsla för om det är en pojke eller flicka?

Nej, faktiskt inte. Tror jag undvikit att fundera på det för jag vill inte börja tro att det är ett visst kön och så är det inte det. Men mina systrar, mamma och pappa tror att det är en flicka medan min kompis Jessica är övertygad om att det är en lite kille där inne :)

Har du en ultraljudsbild?

Har 5 stycken ultraljudsbilder sittandes på kylskåpsdörren :) Hade tänkt att scanna in dem på datorn men det har inte blivit av. Tiden går så fort ibland.

Vecka 31

Och så var vi framme vid förra veckan. Har inte hunnit ta några bilder för vecka 32 än men jag ska. Vill inte ha en vecka till utan bilder. Påminn mig om det dröjer :)

Vecka 31 (30+4)

Vecka 31 (30+6)

(precis hemkommen från pensionärssittningen med LiHtösen)

Kroppen: Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det bra att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär.
Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av till exempel stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som exempelvis att gå i trappor och bära tunga saker.
Om du har extra tungt arbete kan du ansöka om havandeskapspenning nu. Det gör du hos försäkringskassan.

Barnet: Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan åtta centimeter i diameter och fötterna knappt sex centimeter. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats. Barnets hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut.

Källa: Familjeliv

Vecka 30

Ber om ursäkt att bilder är lite mörka men förhoppningsvis kan ni urskilja en liten mage där någonstans :) Bilderna är tagna när vi var nere i Mönsterås hos Ludwigs mormor och morfar.

Vecka 30 (29+0)

Kroppen: Det är vanligt att brösten läcker råmjölk "kolostrum" redan nu. Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan det vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten.
Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet kan sjukskrivning vara aktuellt för att man ska kunna vila. Ibland rekommenderas en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna.
De flesta föräldrar kommer nu att börja eller har redan påbörjat en föräldrakurs eller förlossningsförberedande kurs.

Barnet: Barnet växer mycket och ökar nu från drygt ett kilo till tre och ett halvt kilo på bara tio veckor. Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert. Barnet hör många ljud inifrån mammans kropp, bland annat ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en kraftigt trafikerad gata.

Källa: Familjeliv

 


Vecka 29

Jaha, det var ju den här veckan som jag glömde ta några bilder på magen men tänkte att ni kan få informationen ändå. Finner ni det inte intressant så behöver ni inte läsa helt enkelt.

Kroppen: Under den sista trimestern blir din kropp snabbt tyngre, ämnesomsättningen ökar och det är vanligt att man svettas mer än vanligt på grund av det. Under den tredje trimestern är det bra att man går upp mer än 1 kg, men mindre än 3 kg/månad.
Nu kan även personer i din omgivning ta del av barnets rörelser genom att känna på magen. Magen kan ibland bukta ut märkbart på ena sidan beroende på hur barnet ligger. Placeringen av livmoderns övre del är ungefär mitt emellan naveln och bröstbenet.
Nu besöker du din barnmorska varannan eller var tredje vecka, beroende på hur du mår och vilket stöd du behöver. Varje besök tar cirka 30 minuter och varje gång mäter man ditt blodtryck och din mage samt lyssnar på fosterljuden.

Barnet: Alla sinnen är nu utvecklade. Barnets pupiller är så pass utvecklade att de ser skillnad på ljus och mörker. Barnet kan känna smärta och reagera på skarpa ljud utanför livmodern. Förmågan att minnas har utvecklats, barnet lär sig att känna igen mammans röst och andra personer som mamman umgås mycket med. Testiklarna finns just nu i ljumsken på pojkar.

Källa: Familjeliv

Vecka 28

Vecka 28 (27+1)

(på väg till NSSS-sittning den 5 mars)

Kroppen: Livmodern är nu så stor att den påverkar hur du kan röra dig. Du kan fortfarande vara aktiv, men kroppen säger ifrån om du tar i för mycket. Då kan du få sammandragningar vilket innebär att livmodern drar ihop sig och blir hård. Det kan komma när du går fort eller är kissnödig. En sammandragning håller i sig i 10–30 sekunder, för att den ska släppa behöver du stanna upp. Om sammandragningarna börjar göra ont kan det vara ett tecken på att livmodertappen håller på att mjuka upp sig. Det bör kontrolleras hos läkare eller barnmorska.
Framöver blir besöken hos barnmorskan allt tätare. Man ser över att Symfus-fundusmåttet går uppåt i den takt som det ska och att kroppens värden är goda. Man kontrollerar järnhalten i blodet, sockerhalten, blodtryck och fosterljud.
Nu kan du få humörsvängningar igen, när kroppen börjar kännas tyngre och magen mer otymplig.

Barnet: Barnet väger nu cirka 1000 gram och längden är omkring 35 centimeter och fötterna mäter fem centimeter. Hårstråna på huvudet är ganska långa. Mjölktänderna under tandköttet är färdiga. Barnet ökar nu i vikt cirka 27 gram per dag och har börjat drömma. Vad tror du att ditt barn drömmer om?

Källa: Familjeliv


Sorry

...för den hemskt låga uppdateringen. Har inte varit på blogghumör helt enkelt, så är det ibland. Tur att det inte är mitt jobb att blogga, skulle nog inte tjäna så mycket på det :)

Jag vet att ni är otåliga på att få se magbilder. Senaste bilden var ju från vecka 27. Tyvärr glömde jag fota magen i vecka 29.

Uppdateringarna kommer i separata inlägg. Annars skulle det här inlägget bli fruktansvärt långt. Tänkte jag kunde skriva om lite andra saker här istället, inte för att det har hänt så hemskt mycket intressant.

Klarade tentan i grundläggande färdigheter-matematik. Så himla skönt att kunna lägga det bakom sig. Nu har jag bara kompletteringen på forskningen kvar i den kursen så är den klar sen. Ett bekymmer mindre att oroa sig för.

I början av mars firade jag och älsklingen 6 månader som gifta ♥ Var ute och åt god mat och gick på bio för att fira. Besökte restaurang Sangria för första gången och det var jättemysigt där. De hade god mat, jättebra service och en kille som spelade piano *romantiskt* Såg Min Låtsasfru efteråt och den var rätt bra. Ganska förutsägbar men mysig.

Något mindre roligt var att jag blev sjuk. Tror jag hade feber ett par dagar, orkade inte göra ngt alls. Missade massa i skolan men sånt är livet. Är fortfarande inte helt frisk men det går åt rätt håll iaf. Läste någonstans att det är svårare att bli av med förkylningar och sånt när man är gravid eftersom immunförsvaret är försvagat eller nåt sånt.

Var i Mönsterås en helg och tog det lugnt. Hade sittning med LiHtösen. Temat var pensionärer/ålderdomshem. Jätteroligt men svårt att klä ut sig. Hade kanske varit lättare om jag fortfarande hade kommit i alla mina kläder haha.

Det var ungefär vad som har hänt sen senast. Idag har jag inte gjort så mycket. Var i skolan på eftermiddagen för att planera vår stadsdag som vi ska hålla i, sen var jag och älsklingen ute och gick en stund när han kom hem från jobbet. Härligt väder ute. Känns äntligen som att vi går mot vår och varmare tider.

Nu ska jag skriva ihop gravidinläggen och sen hoppa in i duschen. Lovar att svara på de frågor jag fått oxå :)

♥♥♥

RSS 2.0